perjantai 13. helmikuuta 2015

Toistensa vastakohdat

 Osku ja Pappa on kyllä niin toistensa vastakohdat. Sen huomaa niin monesta asiasta. Esim. tarhassa, Osku tykkää juoksennella siellä ja muutenkin liikkua paljon, ravailee portille usein vastaan.
Pappa taas seisoskelee mielellään vaan jossain montakin tuntia putkeen, ehkä välillä kävelee toiseen paikkaan johon jää taas nukkumaan. Toki Osku välillä menee ärsyttämään ja sitten ne hetken molemmat juoksentelee ja tappelee. Sitten Osku saattaa jatkaa itse  juoskentelua ja Papi jää taas nukkumaan. Sitten se perinteinen ikä, Osku on nuori ja Papi vanhemman puoleinen.
 Lisäksi Osku on tosi säikky ja herkkä. Pappa taas ei kumpaakaan ollenkaan. 
 Ratsastaessa Osku on tosi eteenpäinpyrkivä, Pappa ei liiku hoputtamallakaan. Osku ei ikinä paina kädelle ja on kohtuu herkkä pohkeelle. Pappa taas antaa ratsastajan kannatella päätä, eikä liiku mihinkään vaikka kuinka hoputtaa.
Keskiviikkona etenkin huomasi liikkuvuudessa eron kun molemmat oli kentällä vuorotellen.

Hessu tutustumassa poneihin, tässäkin Pappa tuli vaan katsomaan, mutta Osku jännitti aluksi.


Keskiviikkona juoksutin Oskua liinassa hetken kentällä. Sillä oli kamala vauhti päällä, ei millään malttanut kävellä. Koko ajan ravaili ja laukkaili, vaikka koitin saada kävelemään äänellä ja kaikella mahdollisella. En juoksuttanut kun molempiin suuntiin n. 5 min ravia ja laukkaa ja pitkät loppukäynnit. Ja poni oli jo tuon jälkeen hikinen, toki oli myös hankea sen verran, että poni joutui siellä kunnolla nostelemaan jalkoja.
 Puolessa välissä juoksutusta jouduin vaihtamaan suitset riimuun kun Osku teki taas perinteiset joita se tykkää juoksuttaessa tehdä. Se lähtee vetämään  naru ihan kireellä niin kaukana kun pääsee ja sitten pää oikeaan asentoon ja hupsista, poni vapaana ja suitset joissa liina kiinni onkin lumihangessa.
Osku muutenkin tosi paljon veti naru kireällä jolloin hevonenkin on vino rangastaan. Joka ei ole yhtään hyvä asia. Toisen puolen ympyrästä se veti hyvin naru löysänä ja toisen puolen naru kireällä siten, että jouduin ihan pitämään kunnolla narusta kiinni polvet koukussa ja pieni takakeno, etten lennä mukana. Usein Osku tekee niin kun ei raipasta tykkää, muttakun mulla ei ollut edes raippaa, tai oli se maassa, mutten käyttänyt sitä. Jotenkin se koitti hakeutua koko ajan lähelle lyhyen sivun aitaa, kun oltiin vähän reunemmassa ettei ihan keskellä kenttää. Sillä puolella jossa aita oli kaukana niin meni naru löysänä, siellä puolen jossa aita oli n. 2-3 m päässä siitä missä Oskun olisi pitänyt mennä, Osku veti naru kireellä aitaa kohti. Toki ei olla juostu liinassa nyt hetkeen joten sekin voi vaikuttaa asiaan.


Tästä lähti kiitolaukat mahdollisimman kaukana päätä heitellen

ja tähän se päättyi..




"Josko täältä lumen alta ruokaa löytyisi" Oskua kiukutti kun oli vastassa vaan jäätä ja hiekkaa.


Oskun juoksutuksen jälkeen Reijo otti Papan kentälle ja päästi irti. Itse menin siivoamaan tallia ja Reijo kuvaili Pappaa kun se käveli ja tutkaili kentällä. Ehkä otti muutaman ravipätkänkin, mutta sitä ei kerrota kenellekkään, muuten Papan laiskuus uskottavuus menee ;) Enimmäkseen Papi vaan seisoi, käveli ja tutkaili siellä lunta.  Papan kentällä olon aikana oli jo niin hämärää, että liikkuvat hetket oli kameralle liian vaikeaa, tuli ihan höttöä. Tarhaan päästessään ponit alkoi heti tappelemaan ja siitäkin on vain muutaman tärähtänyt kuva.  Onneksi sentään nykyään on jo näin pitkälle valoisaa! Nytkin 5 aikaan vielä oli valosaa, ja sai kuviakin.








Perjantaina olikin sitten molempien ratsastus kentällä. Siinä se ero ratsesttavuudessa vasta näkyikin. Siinä missä Oskua sai pidätellä ja istua vastaan, ettei kaahottaisi, niin Pappaa sai hoputtaa eteenpäi, ja jos hetkeksi lopetti hoputtamisen, oli poni jo käynnissä.
 Oskun kanssa enimmäkseen mentiin suoraa uraa ja temponvaihteluja. Ei kovinkaan paljoa mitään asetuksia ja taivutuksia yms. Muutama voltti siellä täällä. Osku oli tosi energinen ja sai oikeasti rauhoitella sitä ja vaatia hiljaisempaakin vauhtia joka askellajissa. Käynissä eron huomasi helposti ja ravissa myös, etenkin kun sai sen rauhoittumaan se meni oikeasti tosi hidasta mutta silti hyvää ravia. Kun lähti lisäämään ravia se oli tosi herkkä ottamaan laukalle.. Laukassa ei niinkään huomaa eroa kovin selvästi, koska etenkin nyt pitkän tauon jälkeen laukka on Oskulle vähän vaikeampi. Oikeassa laukassa en edes vaatinut temponvaihteluja kun meni varmaan 10 min ennenkun tuli oikea laukka, tarjosi aina vasenta. Oikeassa laukassa menin vain keski ympyrää muutaman kierroksen. Vasen nousi hyvin ja siinä oli helppo etenkin saada lisää laukkaa, hitaampi mutta pyörivä laukka olikin sitten asia ihan erikseen.



Ravissa ja laukassa Osku aina nostaa pään juuri näin ylös ja koittaa kaahottaa alta pois, pikku hiljaa koitetaan päästä eroon tästä tavasta..






Papalla mentiin taas vaan perus käynti,ravi ja muutama laukka. Se oli tosi laiskalla päällä.  Reijo kuvasi molemmista videopätkät. Papalla ihan vaan pätkä videota jossa ravataan ja Oskulla videopätkä vasemmasta laukasta jossa sai aika hyvin pidätellä ja istua vastaan ettei poni olisi mennyt sitä omaa "niin kovaa kun koivista lähtee"- vauhtia.. Videolla myös vähän loppuraveja, joissa Osku muuten ei millään malttanut rauhoittua vaan koitti koko ajan kaahottaa pää ylhäällä alta pois. Normaalisti (sillonkun ei ole turhaa energiaa varastossa yms.) Osku venyttää itse alaspäin loppuraveilla. Videon lopussa  Osku alkoi vähän rauhoittumaan ja menikin paljon paremmin sitten kun Reijo oli lopettanut jo kuvaamisen. Mutta koska haluan pitää blogin rehellisenä niin laitan myös videon, jossa Osku ei mene niin hyvin ja rennosti. Voisin hyvin jättää laittamatta tai leikata tuota sillä tavalla, että vaan näkyisi muutama hyvä pätkä ja sitten siitä moni olettaisi, että mennään aina sillä tavalla, mutta se ei olisi totuus.


Tää sopii meille paremmin, ohjat löysällä tai kokonaan roikkumassa "kauhukahvaan" kiinnitettynä



Papan video löytyy tämän linkin takaa ja Oskun video tämän linkin takaa, jos ei näy nämä upotetut videot. 



Lauantaina Pappa sai lomailla tarhassa ja harjattavana, jotta jaksaisi edes vähän liikkua sunnuntaina. Oskua juoksutin liinassa kentällä, ja se meni aika hyvin. Kameraa ei ollut mukana joten siitä ei sen enempää.
Sunnuntaina serkkuni Nelli tuli taas ratsastelemaan Papalla. Pappa oli taas oma itsensä eikä oikein halunnut liikkua, etenkin kun tiesi, että selässä on kokematon ja pieni ratsastaja. Mutta hienosti Nelli sai sen kumminkin liikkumaan tarpeeksi yritettyään. Ja hoiti muutenkin hyvin neuvojen avulla kaikki tilanteet joissa Pappa koitti luistaa töistä. Pidin heille ns. tuntia ja mentiin paljon harjoitus ravia, jota Nelli ei ole ennen mennyt, ja sitten kevyttä ravia. Kerroin myös Nellille eri tavat vaihtaa suuntaa ja käytiin niitä vähän lävitse.




Sitten kun Pappa oli hoidettu ratsastuksen jäljiltä takaisin tarhaan, otin Oskun kentälle. Nelli ja muut jäi katsomaan hetkeksi kun menen Oskulla, niin Nellikin näki miten pienillä avuilla on tarkoitus saada hevonen toimimaan ja miten Osku liikkuu. Nelli sanoikin, että haluaa joskus ratsastaa Oskulla, mutta se kyllä aloitetaan silloin ihan taluttajan kanssa ja mieluiten sen jälkeen kun minä olen jo ratsastanut. En halua ottaa turhia riskejä, Osku kuitenkin on paljon eteenpäinpyrkivämpi, säikympi ja herkempi kuin Pappa.
Tänään en tehnyt Oskun kanssa kun taas vain tempon vaihteluja etenkin ravissa ja sitten vähän laukkaa molempiin suuntiin. Oikea laukka nousi neljännellä yrittämisellä. Vasemmassa sai aika hyvin pidellä vastaan kun poni oisi halunnut vaan kaahottaa.. Loppuraveilla Osku taas koitti päästä karkaamaan alta pois, mutta rauhoittui onneksi kun tarpeeksi vaan kertoi sille, että nyt mennään rauhassa.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti