torstai 22. tammikuuta 2015

Pelko hiipii salakavalasti ja pääsee yllättämään minutkin.

Tosiaan en ole ikinä pelännyt hevosia. Olen vältellyt purevia ja potkivia hevosia, mutten pelännyt. Tuntuu kauhealta ja yllättävältä sanoa, mutta minä pelkään Oskua..Tai ennemmin sitä, että kohta tallilla käynti päättyy sairaalaan. Osku on ollut jo pitkään kiukkuinen ja koittanut jatkuvasti näykkiä ja purra. Kaikki siis johtuu kun ei pääse liikkumaan tarpeeksi. Tällä hetkellä ei missään, kenttä on ihan luminen ja sen alta jäätä. Piha ja tiet on niin kovaa jäätä, ettei hokit edes pure joten pellollekkaan ei ole asiaa. Nyt Oskua ei voi enään edes taluttaa pihalla lumisissa kohdissa..Ajattelin tänään ottaa Oskun harjauksen jälkeen kuvattavaksi ja kävelemään lumelle pihalla. Silloin tuli se vika tikki milloin oikeasti se pieni pelko alkoi kasvaa isommaksi Oskun käytöksen mukaan.. Ensin alkoi näykkimisellä. Kohta jo sitten poni hyppi pystyyn, hyppi kaikki neljä jalkaa ilmaan, pukitteli koitti laukkailla ja hyppiä. Kaikki tosiaan alle 2 m pitkässä narussa. Osku tuli koko ajan päälle kun pomppi siinä, sain oikeasti väistellä tosi paljon. Muutaman sentin päästä meni parhaillaan kun poni laukkaili ja pukitteli ja potki minun vieressä..  Siinä vaiheessa alko jo oikeasti jännittämään. En päässyt ponin lähelle yhtään että olisi saanut rauhoitettua. Se vaan jyräsi melkein päälle ja hyppi/pomppi..  Lopulta se kävi piehtaroimaan siinä pikku narussa niin sain Reijolta juoksutusliinan ja laitoin sen riimun narun tilalle heti kun Osku nousi ylös, ennen kuin se ehti alkaa taas riehua. Oli ainakin pidemmän matkan päässä itse jos poni alkaa taas riehumaan.Heti piehtaroinnin jälkeen lähdin viemään Oskua tarhaan, se siinä kävellessä koko ajan koitti jyrätä ja pukitteli ja näykki.. Onneksi oli lyhyt matka tarhaan.. Vein Oskun pitkälle tarhaan enkä päästänyt irti, ennen kun Pappa on tarhassa irti ja Reijo poissa tarhasta. Opin siitä viime kerrasta, että ei Pappaa tarhaan jos Osku ei ole kiinni.. Heti kun päästin Oskun irti se juoksi suoraan Papan kimppuun ja siinä hetken tappelivat ja lopulta Osku taas ajoi Papan talliin, niinkuin aina. Hevosille heinät naaman eteen ja alettiin siivoamaan tarhaa. Osku oli yhden kasan päällä, niinpä Reijo meni vähän siirtämään sitä. Se ei ole ikinä ollut ongelma, Osku väistää aina hienosti kun vähän edes hipaisee kylkeä tai lautasta. Mutta ei tällä kertaa. Osku teki jotain, mitä ei ole koskaan ikinä milloinkaan 5  ikävuoden aikana tehnyt. Nimittäin potkaisi.. Onneksi sain lapion eteen, niin kolahti siihen. Muuten olisi takajalka pamahtanut hokkien kanssa Reijon sääreen..


Nyt tosiaan otetaan vinkkejä vastaan jos jollakin olisi ? Mä olen jo ihan niin neuvoton kun olla voi. Ei tee melkein edes mieli mennä tallille, pakko vaan mennä. Kumpa vaan jäät sulaisi pois tai jotain, että pääsisi liikkumaan ennen kuin jotain oikeasti sattuu pahasti.. Helposti  päättyy reissu sairaalaan jos en aina pääsekkään Oskun alta pois..

6 kommenttia:

 1. Suitset päähän, ei talutuksia ilman juoksutusliinaa ja raippaa! Kuolaimet suussa on paljon helpompi tuota hevosta hallita. Jos on niin ehdottomasti delta kuolaimiin tai sitten laitat liinan korvien yläpuolelta (en osaa selittää heh) mutta ei liinaa kuolainrenkaista läpi. Voin mä joku kerta tulla sun mukaan apuun, jos tarvii..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sun on pakko kohdella sitä nyt tällä hetkellä kuin varsaa, koska onhan toi ihan anteeksiantamatonta, että se tollain sekoilee. Liikunnan puutetta tai ei.

   Poista
  2. Joo tuu apuun!! Jos vaan ehdit joskus! mä oon oikeesti ihan neuvoton!

   Poista
 2. Jos ei aina suitsia laita niin ketjunarua vaan käyttöön se vaa siitä turvan päältä tai jopa suusta ja siitä käteen käy tietty normaalikin naru. Raippa mukana tietysti! Ja sillä komento jos tekee jotain epäsallittua. Jos rynnii nii siinä raipasta ryntäillee ja käskee peruttamaan ja/tai pysähtymään. Narusta voi nykiä ihan kunnolla jos on tarvetta..Ja sillon voi vasta talutuksen lopettaa kunhan rauhoittuu. Kaikki varmasti sinullekkin ilmiselviä asioita:D en kyllä itse ole mikään hevosenkäsittelyn ammattilainen mutta jos nuo kuulostaa hyviltä nii kokeile!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oskulla jos alkaa nykiä riimun narusta niin lähtee ns. valkuaiset vilkkuen peruuttamaan karkuun ja nostaa pään ihan taivaisiin. sitten kauan on tosi pelokkaan oloinen jos vähänkin tekee sinne päin liikkeen,että meinaa nykiä narusta.

   Poista