torstai 19. helmikuuta 2015

Vastauksia!

Kysymyksiä tuli jonkin verran, enemmän ainakin kun viimeksi!
Tässäpä näitä vastauksia sitten!


Heppoihin liittyvät:


Kauanko olet ratsastanut oskulla ja papalla? 
 - Kaverini löysi Oskun ja Papan kaupan ilmoitustaululta elokuussa 2013. Soitettiin sinne ja mentiin käymään, lopulta minä jäin sinne ainoastaan liikuttamaan niitä ja kaverini lopetti omista syistään. Eli Papalla olen ratsastanut siitä asti elikkä reilun vuoden verran. Oskulla vähän vähemmän ku silloin Osku oli vielä siinä vaiheessa että kukaan ei ollut ikinä ratsastanut sillä. Markku oli käynyt selässä, mutta ei edes kävellyt yms. Kävin  varmaan 2 kertaa selässä ja sitten tein pelkkiä maastakäsin harjoituksia ja joskus maastossa käytiin n. 3-4kk. Sen jälkeen aloin Oskullakin ratsastamaan 3-4 kertaa viikossa.


Mikä on Oskun paras piirre? Entä ärsyttävin?
- Osku paras piirre on se, että se  oppii nopeasti ja mielellään. Se on aina valmiina lähdössä töihin tai minne vaan. Lisäksi Osku yrittää aina parhaansa.  Tuossa nyt oli jo muutama juttu, toivottavasti ei haittaa.. Ärsyttävin taas on sen kaikki sen turha kiukkuilu. Esim. Näykkiminen turhautuessaan yms.




Mikä on Papan paras piirre? Entä ärsyttävin?
-Papan paras piirre on sen kiltteys ja samalla se on sellainen pilke silmäkulmassa poni jolla on jekkuja takataskussa.  Joten tylsää sen kanssa ei tule, etenkään maastossa. Ärsyttävin piirre taas on sen laiskuus, se on siis ihan tajuttoman laiska.. Tosin sen ymmärtää kyllä kun Pappa on jo elämänsä työt tehnyt kun toiminut kauan ratsastuskouluhevosena.



Mitä kaikkea teet oskun ja papan kanssa normaalisti? (liikutusjuttuja haen)
- Pappa normaalisti on mukana maastoreissuilla, joskus menen sillä kentällä, mutta lähes aina vaan rennosti. Pappaa ei liikuteta enään kovinkaan tavoitteellisesti. Enemmän toimii juuri maastokaverina, pääsee vapaaksi kentälle,alkeisratsuna ja välillä ratsastelen itse kentällä. Se liikkuu joka viikko toki 3-5 kertaa, mutta ei rankasti.
Oskun kanssa taas tehdään enemmän töitä. Oskulla ratsastan 3-4 kertaa viikossa kentällä ja siihen lisäksi irtojuoksutusta,liinassa juoksutusta ja maastakäsin harjoituksia ja toki maastoilua 2-4krt/kk. Jos kenttä siinä kunnossa, että hyppiminen on mahdollista niin yleensä n. 1krt/kk hypitään esteitä/ mennään puomeja yms.
Välillä molempien kanssa vaan vietetään löysää päivää pitkän kaavan mukaan harjaillen ja tarhassa hengaillen.
Esimerkki minun ja Papan kentällä menosta.


Kuinka usein käyt tallilla? Oletko kuinka usein yksin ja kuinka useasti saat seuraa?
 -Käyn tallilla 5-7 krt/vko. Noin 90% kerroista mulla on joku mukana kuvaamassa ja muutenkin auttelemassa. Yleensä se on Reijo joka on mukana, mutta etenkin maastopäivisin on vain se kaveri joka tulee kanssani maastoon. Ja toki meillä käy Heidi opettamassa kerran viikossa normaalisti, tosin silloinkin on yleensä joku muukin kuvailemassa.



Mikä hevosissa on paras asia?
- Hevosissa parasta on kaikki. Hevoset on vaan niin ihania, parasta on se yhteinen luottamus mikä syntyy ajan kanssa. Hevosiin voi aina luottaa, painaa päänsä niiden harjaan kun itkettää, ne on iloisesti (ainakin osa) vastassa kun menee tallille yms.. Lisäksi aina olen tykännyt kaikista mahdollisimman isoista eläimistä. En esim. ikinä ole tykännyt pienistä koirista kovinkaan paljoa, isoja taas rakastan.



Onko vuoniksen askeleet mielestäsi erillaisempia kuin normaali hevosen?
 -Hetki pitääkin oikeen terästää muistia ja miettiä millaist onkaan ratsastaa jollain muulla kun vuonolla.. Mielestäni vuonoilla on normaalia pehmeämmät ja tasaisemmat askeleet ainakin selkään. Samalla ne on kuitenkin usein matkaatavoittavat.


Minkä kokoisia varusteita teidän hepoilla on (loimet, suojat, riimut yms.)?
-Oskulla ja Papalla molemmilla on yhteensä tasan 2  fleece loimea. Toinen on 145cm ja vähän liian iso, mutta sain sen lähes ilmaiseksi eikä niillä ole ikinä loimea kun vaan talutettaessa pihalla jos on talvella liikuttaessa hikoillut, joten se ei ole niin justiinsa.  Toinen on 135cm ja aikalailla sopiva molemmille. Lisäksi meillä on ratsastusheijastinloimi joka on kokoa 145cm ja on sopiva. Satulahuovat on FULL kokoa molemmilla. Suojia ei käytetä ollenkaan, joten niistä en osaa sanoa mikä koko olisi. Suitset on muistaakseni ainakin Oskulla COB kokoa. Papasta en ole ihan varma, sillä on niin paljon isompi pää ja sillä ollut nämä suitset siitä asti kun aloin käymään. Sama on molempien riimujen kanssa, ollut koko ajan enkä ole uusia ostanut, riimut on joko COB tai FULL. Pitääkin koittaa selvittää kun on aikaa! Tietää sitten ostaa oikean kokoisia josku jos tarvitsee.




Mitä maastakäsittelyitä teette? 
- Yleensä tehdään vain luoksetuloa, ja kun poni tulee käännän selän ja lähden kävelemään pois-poni seuraa-palkinto-ponin häätö pois. Sitten ihan vaan pysähdyksiä, peruutuksia yms. Ei mitään kovin ihmeellisiä, mutta jotain edes. Ja toki sitten  liinassa ja irtojuoksutusta ja hypytystä.


Lempi varusteet molemmilla hepoilla?
-Hmm..  Tämä onkin hankala kysymys.. Enkä ole nyt varmaa meinataanko tällä, että millä menen mieluiten vai mikä on kivoimman näköinen yms mun mielestä. Ulkonäölliseti lempivarusteeni on meidän lännensatula, jota ei kylläkään enään käytetä..
Oskulla menen välillä ilman satulaa, mutta se on niin vauhdikas ja kaahottaja, etten pääse istumaan kunnolla sen ympärille ilman satulaa, ja sitten jos en pääse istumaan sen ympärille, en saa sitä kuulolle. Eli ilman satulaa mentäessä vaan humpuutellaan menemään. Joten Oskulla menen usein satula ja suitset päällä ja siten se toimii parhaiten.
 Papalla taas lähes aina ilman satulaa ja joskus pelkällä riimulla, jolloin taas en vaadi Papalta yhtään mitään, istun vain kyydissä.



Onko jotain mitä Osku ei vielä osaa?
-On vielä paljon asioita joita Osku ei osaa. Siinähän menee koko hevosen elämä melkein jos alkaa ihan kaiken mahdollisen opettamaan. Mutta joo, on asioita joita Osku ei osaa ja niitä on paljon, sillä Osku osaa nyt vain ihan perusjuttuja. Pikkuhiljaa ollaan menty eteenpäin ja niin myös jatketaan. Nähtäväksi jää kuinka paljon Oskulle tullaan eri juttuja opettamaan.

Peruutus


Mitä taitoja vaaditaan nuoren hevosen käsittelyyn?
- Etenkin kärsivällisyyttä. Ja osaamista, kokemusta. Minulta ei kokemusta löydy  ollenkaan ja Oskun kanssa olen oppinut millaista se on mitä pitää osata.. Mutta ilman osaavan opettajamme apua emme olisi tässä! Kärsivällisyys ja se, että tietää mitä tekee on tärkeintä. Toki myös tekemällä oppii ja virheistään etenkin. Osku onneksi on ollut helppo tapaus nuoreksi. Ei mitään turhia temppuja tai selästä heittelyjä ja oppii tosi nopeasti. Ainoat huonot puolet on se turhautuessa näykkiminen yms.


 Mitä varusteita olet tehnyt Oskulle ja Papalle itse?
- En ole kovinkaan näppärä käsistäni joten Oskulle ja Papalle en ole tehnyt itse mitään.. Pitäisi varmaan alkaa harjoittelemaan jossain välissä!


Tavoitteet tälle vuodelle?
-Täältä löytyy ihan postaus jossa kerron tavoitteita vuodelle 2015!(: Sieltä voi käydä lukemassa, niitä on niin paljon, että tähän tulisi jumalattoman pitkä teksti!



 Aijotko kisata Oskulla tänä vuonna? 
-En usko. En ole ikinä ollut kisaihmisiä ja lisäksi matkalla on niin monta mutkaa, että pitäisi alkaa harjoittelemaan ihan nollasta. Osku ei ole ollut kopissa kun viimeki 8 kk ikäisenä ja silloin oli myös viimeinen kerta kun on ollut jossain muualla ku kotona. Ja Osku tuppaa säikkymään aika hyvin niin ensin pitäisi aloittaa kopilla menemisestä ja sen jälkeen totuttaa muihin paikkoihin, ääniin, liikkeisiin ihan kaikkeen. Mielummin keskityn nyt siihen, että Osku kehittyy kotona eteenpäin, katsotaan niitä kisoja ja muita sitten myöhemmin.

Minuun liittyvät:


Mitä voit tunnustaa, ettet vielä kunnolla osaa, jonka haluat oppia? 

-Niitä asioita on vaikka kuinka! Aina voi oppia uutta joka asiassa! Tähän on tosi vaikea sanoa yksittäisi asioita joita haluan oppia kun haluan oppia ihan kaikkea! Haluan osata ratsastamaan hyvin ja huomaamattomasti kaikenlaisia hevosia, hyppäämään hyvin, käsittelemään erilaisia hevosia täydellisesti... Listaa voisi jatkaa ikuisuuden, mutta ehkä pointti tuli selväksi.






Oletko kärsivällinen luonteeltasi?

-Tuolla aiemmin sanoin, että nuoren hevosen kanssa tärkeää on kärsivällisyys.. Noh minä en kärsivällisimmästä päästä ole ja turhaudun ja suutun helposti. Mutta olen oppinut eläinten kanssa olemaan kärsivällinen. Turhaudun usein, mutta eläinten kanssa en anna sen näkyä kovinkaan usein ja häädän sen pois mielestäni ja jatkan mitä olin tekemässä. Ihmisten kanssa ollessa taas turhaudun usei ja se myös näkyy, ehkä pikku hiljaa sekin helpottaa.

Sekalaiset: 


Elämäsi tärkeimmät asiat?
-Elämäni tärkeimmät asiat on perhe. Perhe on aina tärkein vaikkei se olisikaan enään yhtenäinen. Minun ja läheisteni terveys ja onnellisuus  on toki myös tärkeitä asioita minulle. Mutta jos yhdellä sanalla pitää sanoa niin se on perhe.

2 kommenttia:

  1. Todella kiva postaus!:) kattavasti ja selkeästi olit vastannut kysymyksiin, niitä oli kiva lukea :)

    VastaaPoista