maanantai 28. syyskuuta 2015

Osku podintaa prt.3

Nyt siitä on jo yli vuosi kun tein viimeksi Oskun kehituksestä postausta. Täältä löytyy siis viimeisin Osku pohdintaa part.2 . Ja täältä sitten ensimmäinen osa Osku pohdintaa.  Jos ei ole niitä lukenut niin kannattaa lukea, muuten tästäkin menee hukkaan kaikki tieto kun ei tiedä mistä ollaan lähdetty. Tämä tulee olemaan lyhyempi postaus koska ei Osku ole niin tajuttomasti kehittynyt enään, saatiin alussa niin paljon jo uusia asioita opeteltua ja nyt ollaan enemmän treenattu niitä. Mutta sitten asiaan.

Kentällä mennään jo aika hyvin. Pientä ongelmaa edelleen volteissa ja ympyröissä, jos ei ole tarkkana Osku yrittää itsekseen pienentää tai suurentaa. Väistöt menee käynnissä jo päivästä riippuen aika hyvinkin ja ravissakin paljon paremmin. Ollaan avotaivutusta myös harjoiteltu ja sen Osku oppi tosi nopeasti. Heti kun minä ratsastan oikein, tulee Oskulta hienoa avoa käynnissä ja ravissa! Viime kerralla kun tälläistä kirjoitin ei Oskulla oikea laukka vielä noussut kunnolla. Se nousi vaan liinassa tai jos Heidi oli raipalla auttamassa maastakäsin. Nykyään molemmat laukat nousee yhtä helposti ja yhdessä välissä niitä molempia oli helppo säädellä. Nyt kun lihasta on hävinnyt pitkien taukojen takia niin säätely vaatii Oskulta niin paljon, että se on ratsastajalle jo aika vaikeaa.
Esteitä ollaan hypitty säännöllisen epäsäännöllisesti eikä Osku ole kertaakaan yrittänyt enää kiertää yhtäkään estettä! Kieltoja ei ole tullut ikinä yhtäkään, aina mennään yli joskus vähän kauniimmin ja joskus vähän ryminällä liian läheltä tai kaukaa :D






Maastossa pukittelut on hävinnyt kokonaan. Ei yhden yhtä pukkia ole tullut varmaan vuoteen! Ryöstänyt Osku ei ole maastossa ollenkaan melkeen vuoteen. Sen voi huoletta päästää menemään täysillä ja vaikka oikeen "ajaa" eteen, että oikeasti mennään niin kovaa kun poni pääsee, ja silti se hidastaa heti kun alkaa hidastamaan. Usein myös kun laukataan ylämäkiä  ihan täysillä ylös niin Osku jo itse hidastaa raville ja käyntiin ylhäällä. Vaikka kuulostaa, että Osku on vauhdikas maastossa niin sen kanssa onnistuu myös ilman satulaa rauhalliset käppäilylenkitkin. Oskun kanssa pystyy myös mennä nykyään ihan yksin koko ympärilenkin! Eli noin tunnin mittaisen maastolenkin. Ainoa on, että jos on yksin liikenteessä niin kotiinpäin ei voi tulla käynti kovempaa, kun sinne Oskulla aina niin kamala kiire. Olen todennut parhaaksi, että kotiin aina vaan käynnissä jos on yksin maastossa. Yksikin kerta tultiin pitkin ohjin kotiin koko matka, poni vaan rauhassa tallusteli menemään! Normaalisti käynnissä kotiin tarkoittaa Oskun kohdalla sellaista käynninvauhtista ravikäynti töpsöttelyä.
 Maastossa kokeiltiin ensimmäisen kerran talvella hiihtoratsastustakin ja ei mitään ongelmia ollut! Hienosti poni meni vaikka susket lumen päällä pitikin vähän ääntä.







Hoitaessa Osku on edelleen aika samalainen kun ennen. Kuopii välillä etujaloilla, mutta en vaan välitä siitä enkä anna huomiota jos koittaa saada sitä kuopimalla. Kaviot Osku edelleen nostaa melkeenpä aina kun menen jalan viereen kaviokoukun kanssa. Se on ehkä isoin kehitys hoitotoimenpiteissä jos miettii alusta tähän hetkeen.
 Sama kuopimisjuttu heiniä viedessä, jos Osku kuopii kun menen heinien kanssa, käännyn vaan pois jolloin se lopettaa kuopimisen ja sitten menen taas heinien kanssa niiden luo. Lisäksi heinäkipolla, Oskun pitää kääntyä pois ja sitten kun se on pylly heinäastiaan päin niin heitän sille heinät.
Jos Osku joutuu syystä tai toisesta seisomaan 2-3 päivää tai enemmän niin alkaa inhottava näykkiminen. Se onneksi loppuu aina sitten kun pääsee takaisin normaaliin arkeen ja töihin.




Siinäpä nyt kaikki mitä mulla tulee mieleen.. Pientä kehitystä siellä täällä on tullut vuoden aikana. Vaikka vuoden 2014 lopussa ja 2015 alussa Osku lomaili aika pitkän pätkän jalkavaivojen vuoksi. Sieltä löytyy suurin syy lihasten ja kunnon katoamiselle ja sille miksi ei Osku ole mennyt enempää eteenpäin!

2 kommenttia:

  1. Hyvältä kuulostaa :) Se on muuten jännä, ettei tällaisia asioita tule edes ajatelleeksi, ennen kuin niitä oikeasti alkaa tarkoituksella miettiä ja kirjoittaa ylös. Kuinka erilailla monet asiat olivat vuosi sitten.. Varmasti vielä joskus muuten tulette yksin maastostakin kotiin sekä ravia että laukkaa, jos nyt jo toisinaan löysin ohjin käynti on ihan ok ponille ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä totta, ettei tule sitä ajatelleeksi.Välillä unohdan, että Osku oli vielä kaksi vuotta sitten, poni jolla pystyi ratsastamaan vaan jos joku talutti! Ja nyt se osaa jo joskin moisia juttuja.
      Tavoitteena ainakin päästä maastosta kotiin ravilla ja laukallakin.Nykyään menee lenkistä puolet siihen kotiinpäin tulemiseen.. Tuntuu, että menee hukkaan puolet lenkistä kun pitää vaan kävellä :D Tokihan siinä pitkät loppukäynnit ainakin tulee ;)

      Poista